Jammer genoeg verzendt Little Big Change niet meer sinds 29 december 2023. U vindt meer informatie in onze FAQ.

Luieremmers: Wat zijn dat?

Luieremmers

Jullie kleine spruit laat niet meer lang op zich wachten. Binnenkort zal dit kleine wezentje jullie leven op zijn kop zetten. Als ouders in spe richten jullie enthousiast de babykamer in zonder nog maar te denken aan de chaos en de slapeloze nachten die jullie te wachten staan. Jullie kopen een wiegje, kinderwagen, parkje, speelgoed en schattige babykleertjes om bij weg te smelten. Natuurlijk denken jullie ook aan het verversen van jullie spruit. Daarom kopen jullie een stevige, comfortabele luierdoek. Maar wat met de vuile luiers? Laat je niet vangen aan de lieve, onschuldige uitstraling van je baby. Al snel zal je ruiken waartoe je zoon of dochter in staat is. Net daarvoor bestaan luieremmers.

De eerste weken zal een luieremmer nog niet echt ter sprake komen, aangezien een eenvoudige bak met deksel en vuilniszak voldoende redding zal brengen. Maar vanaf het moment dat je bijvoeding zal geven, zullen de zaken snel veranderen. De verliefde aanblik van jonge ouders zal snel plaats maken voor ongeloof, want het kan toch niet zijn dat jullie kleine wezentje zo’n stank kan produceren. O, jawel! Geloof ons. Op dat moment wens je je niets liever dan een luieremmer die niet enkel geurtjes tegenhoudt, maar ook voor de nodige hygiëne zorgt. Maar waarom wachten tot de stinkbommetjes van je baby je gek maken? Little Big Change vertelt je alles wat je wil weten in de zoektocht naar de juiste luieremmer voor jou en je baby.

Luieremmers getest: Welk systeem van luieremmer is beter?

Natuurlijk is het eenvoudiger om een doodgewone vuilnisemmer met deksel uit de supermarkt te gebruiken. Maar als de emmer niet goed sluit, geregeld omvalt of bij het verversen onhandig blijkt te zijn, zal zelfs de grootste scepticus het nut van luieremmers inzien. In deze luieremmers kan je vuile luiers bewaren zonder dat er geurtjes ontsnappen en totdat de zak vol is en bij het huisvuil gegooid kan worden.

Een bijzonder model van luieremmer is de luiertwister. In deze vind je niet de gebruikelijke vuilniszak maar wel een speciale foliecassette die de luiers luchtdicht verpakt. Hierdoor zullen geurtjes binnen de verpakking blijven. Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan vast.

Luieremmers voor kleinere budgetten

Voor koopjesjagers raden we een eenvoudige luieremmer aan zoals de Rotho. Met een prijskaartje van iets meer dan 10 euro kan je niet klagen. Bovendien kan je de vuilniszakken uit de supermarkt gebruiken, zodat de kosten over de volledige luierperiode niet te hoog oplopen.

De gebruikelijke luieremmers zijn klein en nemen weinig plaats in. Maar daardoor hebben ze ook een kleinere inhoud, waardoor ze vaker geledigd moeten worden. Bovendien kan een teveel aan luiers in de emmer ervoor zorgen dat het deksel niet meer goed sluit en we weten allemaal wat dat betekent: een heerlijk geurtje! Een ander nadeel is dat zulke emmers bij het openen kunnen kantelen als ze te leeg zijn. En net zo’n toestanden kan je missen nu je kleine schat je al genoeg slapeloze nachten bezorgt en je leven op zijn kop zet.

De luiertwister: Eenvoudig en handig

De luiertwister wordt aanzien als de rolls-royce onder de luieremmers. De gebruikelijke vuilniszakken van de supermarkt zijn overbodig, in de plaats zijn er zogenaamde foliecassettes nodig. Elke luier wordt binnenin de emmer in folie gewikkeld waardoor de gevaarlijke inhoud en de geurtjes binnen de verpakte luier blijven. Een zegen voor ouders van wie de reukzin zwaar op de proef wordt gesteld.

De luiertwister is het beste middel tegen onaangename geurtjes. Voor ongeveer 13 euro kan je er al eentje in huis halen. Maar er is een kanttekening. Bij dit soort luieremmers moet je speciale navulcassettes gebruiken die duur zijn in verhouding tot de emmer zelf. Dit drijft de kosten over de volledige luierperiode enorm op. Een cassette kost ongeveer 7 euro. Op het internet gaan dan ook dezelfde stemmen op: De luiertwister is een leuke en uitstekende luieremmer, maar op de lange termijn ook zeer duur.

Little Big Change brengt redding: De tussenoplossing

Naast de eenvoudige luieremmers en de hoogtechnologische luiertwisters heb je ontelbare modellen die weliswaar duurder zijn in aankoopprijs maar toch goedkoper uitvallen op de lange termijn omdat ze met gewone vuilniszakken gebruikt kunnen worden.

Een voorbeeld van zo’n reddende engel is de Diaper Champ. Deze is verkrijgbaar in drie maten – regular (voor 1 kind), medium (voor 2 kinderen) en large (voor professioneel gebruik) – en werkt als volgt: Plaats de luier in de opening bovenaan en trek aan de hendel waardoor de luier via een klapsysteem in de luieremmer terechtkomt. Je neus zal je dankbaar zijn! Dit model zal misschien niet zo daadkrachtig zijn tegen geurtjes als het twistersysteem, maar hoeft zeker niet veel onder te doen.

Ook de Chicco luieremmer is zo’n oplossing die de gulden middenweg vormt tussen een gewone luieremmer en luiertwister. Door het speciale sluitmechanisme worden geurtjes gereduceerd, wat het leven van kersverse ouders een stuk eenvoudiger maakt.

Beide modellen zijn met een prijskaartje van 50 euro weliswaar duurder dan de eenvoudige luieremmers en de geurremmende luiertwister. Maar doordat ze gebruikt worden in combinatie met gewone vuilniszakken zullen ze op de lange termijn goedkoper uitvallen dan de luiertwister terwijl ze de geurtjes even goed tegenhouden.

Hoe vaak moet ik de luieremmer ledigen?

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Wanneer er geurtjes ontsnappen is het hoog tijd om de inhoud van de luieremmer bij het huisvuil te doen. Naargelang het zomer of winter is, raden we aan om de emmer om de twee tot drie dagen te ledigen.

De luiertwister en andere geurremmende systemen hoeven natuurlijk niet zo vaak geledigd te worden en besparen je het voortdurend heen-en-weergeloop met vuilniszakken.

Ook hier komen de Diaper Champ en de Chicco luieremmer als winnaar uit de test, aangezien deze goedkoper zijn dan de luiertwister en handiger dan een doodgewone vuilnisbak.

Zo vind je de juiste luieremmer

Wij hebben duidelijk onze favorieten, maar voor jou zal de keuze uit alle varianten en modellen wellicht zwaar blijven. Little Big Change helpt je daarom aan de hand van volgende vragen bij het zoeken naar de perfecte luieremmer:

  • Wil je de emmer na de luierperiode blijven gebruiken voor bijvoorbeeld het restafval of het bewaren van voorwerpen? Dan is een eenvoudige plastic emmer met deksel de beste keuze.
  • Wil je vooral je reukzin sparen? Kies dan voor de luiertwister of een ander geurremmend systeem dat bij de aankoop iets duurder uitvalt.
  • Je wil niet steeds bezig zijn met het vullen en buitenzetten van vuilniszakken en zou je luieremmer het liefst pas om de drie tot vier dagen ledigen zonder dat het in de babykamer begint te stinken? Let dan op de inhoud en de afsluitbaarheid van de emmer.
  • Is een eenvoudige bediening belangrijk? Dan raden we je aan om te gaan voor een luieremmer met pedaal of deksel dat openspringt bij licht contact.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het!

Onze selectie van producten

Bij Little Big Change maken we je leven gemakkelijker. Zo maken we alle baby's en mama's blij

  • Ons assortiment luiers

    Maak kennis met onze luiers voor schone billetjes, in elke situatie.

    Bekijk onze luiers
  • Onze babyverzorging

    Maak kennis met onze baby verzorgingsproducten, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.

    Bekijk onze babyverzorging
  • Ons assortiment vrouwelijke hygiëneproducten

    Maak kennis met onze hygiëneproducten voor de mama's, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.

    Bekijk onze vrouwelijke hygiëneproducten