Jammer genoeg verzendt Little Big Change niet meer sinds 29 december 2023. U vindt meer informatie in onze FAQ.
  • Home/
  • Magazine/
  • Little Big Change Babyvoeding: het beste voor je kleine schat
Babyvoeding

Babyvoeding: Enkel het beste voor je kleine schat

Omschakeling-babyvoeding

Een baby zorgt voor de grootste verandering in je leven. Tijdens de eerste twaalf levensmaanden van je kindje zal je versteld staan hoe snel je zoon of dochter groeit. Je baby wordt een kindje dat vol energie de wereld (of eerst het parkje) verkent. Maar voor die ontdekkingstocht heeft je kleine avonturier natuurlijk veel energie nodig. Met de juiste babyvoeding help je je kindje bij deze fantastische en opwindende reis tijdens zijn eerste levensjaar. Moedermelk is, vooral in de eerste zes maanden, de beste babyvoeding (en bovendien gratis).

Een baby zorgt voor de grootste verandering in je leven. Tijdens de eerste twaalf levensmaanden van je kindje zal je versteld staan hoe snel je zoon of dochter groeit. Je baby wordt een kindje dat vol energie de wereld (of eerst het parkje) verkent. Maar voor die ontdekkingstocht heeft je kleine avonturier natuurlijk veel energie nodig. Met de juiste babyvoeding help je je kindje bij deze fantastische en opwindende reis tijdens zijn eerste levensjaar. Moedermelk is, vooral in de eerste zes maanden, de beste babyvoeding (en bovendien gratis).

Natuurlijke moedermelk is zelfs zo gezond voor je ukkepuk dat kunstmatige babyvoeding nooit op gelijke hoogte kan komen te staan. Maar geen paniek! Moeders die geen borstvoeding willen of kunnen geven, zullen hun baby’s ook met melkpoeder groot zien worden. Moedermelk, zuigelingenvoeding, pap, bijvoeding … Keuze genoeg. Daarom geven wij je een overzicht van alle mogelijke babyvoeding.

Borstvoeding: Gezond, gratis en handig

De natuur is onvoorstelbaar. Al tijdens de zwangerschap worden de borsten van een vrouw voorbereid op het zogen van haar kind zodat je van bij het prille begin overal en op eender welk moment je kleine wondertje kan voeden als hij of zij honger heeft. Moedermelk vormt de eerste vier tot zes maanden trouwens de beste babyvoeding. Want tijdens de borstvoeding krijgt je baby alles binnen wat hij of zij nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling. Geniet van deze innige tijd met je kindje en let goed op je eigen voeding, want wat jij eet heeft een enorme invloed op de kwaliteit van de moedermelk.

Natuurlijke babyvoeding: De voordelen van borstvoeding

Je baby de borst geven heeft onklopbare voordelen:

  • Moedermelk is de beste babyvoeding voor je zuigeling.
  • Door borstvoeding ontstaat een innige band tussen jou en je kind.
  • Verse moedermelk heeft de perfecte temperatuur en voedt je baby met alle belangrijke sporenelementen, vitaminen en voedingsstoffen.
  • Borstvoeding beschermt je baby tegen infecties en ontstekingen en op lange termijn ook tegen allergieën en astma.
  • Door borstvoeding herstelt je baarmoeder gemakkelijker.
  • Je hebt niets extra’s nodig om je kindje te voeden als je op pad bent.

Babyvoeding, wanneer borstvoeding niet voor jou is weggelegd

Het geven van borstvoeding verloopt niet altijd zo vlot als kersverse moeders in gedachte hadden. En ook niet iedere vrouw wil uitsluitend borstvoeding geven. Is dit het geval? Dan vind je in de winkel een ruime keuze aan poedermelk voor kindjes in alle leeftijdsfasen, want ook moedermelk verandert in de loop van de borstvoedingsperiode. Moedermelk is steeds afgestemd op de behoeften van je baby. Bij de bereiding van kunstmatige babyvoeding moet je hier dus rekening mee houden, zeker tijdens de eerste maanden.

Kunstmatige babyvoeding: Pre-voeding getest

Als ouder wil je natuurlijk enkel de beste babyvoeding voor je kind. Tenslotte wil iedereen dat zijn schat gezond eet. Het Duitse consumententijdschrift Öko-Test onderwierp daarom meerdere pre-voedingsproducten aan een test, waaronder zes bioproducten.

Aanbevelenswaardig zijn Aptamil Profutura Pre Zuigelingenmelk, Humana Pre Zuigelingenmelk, DM Bio Zuigelingenmelk Pre, Hipp Bio Pre Zuigelingenmelk, Löwenzahn Organics Bio Pre Zuigelingenmelk en Töpfer Lactana Bio Zuigelingenmelk Pre.

Van Babydream Zuigelingenmelk Pre blijf je beter weg. De babyvoeding van Rossmann blijkt minerale olieresten te bevatten, die via de verpakking of tijdens de productie in het melkpoeder terecht kunnen komen. Volgens Öko-Test ligt de dagelijkse inname van vetverontreinigde stoffen zoals glycidylesters ook veel hoger bij kunstmatige babyvoeding (maar nog steeds onder de toegestane grenswaarde).

Kunstmatige babyvoeding: Waar je op moet letten

Maak steeds verse flesjes en bewaar geen restjes want dan kunnen zich ziektekiemen vormen. Zuigelingenmelk is goede babyvoeding voor de eerste zes maanden van je kleine schat. Ten laatste tegen de zesde maand start je met bijvoeding.

Babyvoeding na borstvoeding of zuigelingenmelk

Na vier tot vijf maanden neemt je lekkerbekje geen genoegen meer met enkel melk, want om zijn vaardigheden te ontwikkelen heeft hij meer energie nodig. Het eerste papje zal misschien geen succes zijn. Maar al snel zal je kindje de smaak te pakken krijgen en erachter komen dat een papje met vlees en groenten een welkome afwisseling is. Je hebt enkel wat geduld nodig (net als een slabbetje en een vod).

Evenwichtige babyvoeding: van baby tot peuter

De bijvoeding van groenten en vlees kan je stapsgewijs aanvullen met papjes van melk, graan en fruit zodat je kleine fijnproever niet enkel kennismaakt met een uitgebreid smakenpalet, maar ook een evenwichtig voedingspatroon heeft. Kan je ukkepuk veilig in zijn kinderstoel zitten aan de zijde van mama en papa? Dan zal hij tijdens het eten zelf zijn lepeltje willen vasthouden. Tijd om je kindje voor het eerst los te laten.

Ook wanneer de tandjes nog niet allemaal zijn doorgekomen, kan je vanaf de tiende maand beginnen met de omschakeling naar gewone voeding. Je baby heeft geen homogene pap meer nodig, want ook grotere brokken kunnen met de tandenboog geplet worden. Evenwichtige babyvoeding bestaat in deze periode uit de hoofdmaaltijden en ook twee tussenmaaltijden met voldoende fruit.

De trend bij babyvoeding: baby-led weaning

Heb je al eens andere jonge ouders met hun zes maanden oude baby geobserveerd tijdens het eten? Misschien had je dan de gebruikelijke papjes verwacht, maar was dit tot jouw verrassing niet het geval? Dat kan! Want sinds een paar jaar zijn er steeds meer kleine fijnproevers die geen papjes meer oppeuzelen maar zelf beslissen wat ze eten van hun bordje. Deze methode heet baby-led weaning en is een hot topic onder moeders, vroedvrouwen en artsen. Niet iedereen is het eens met elkaar. Daarom geven wij jou de voor- en nadelen van bijvoeding naar wens en vertellen we jou wat je mag verwachten van een ‘papvrij’ voedingspatroon.

Van het handje in de mond

De Britse vroedvrouw en experte in babyvoeding Dr. Gill Rapley is de bedenkster van ‘baby-led weaning’, in het Nederlands ook wel de Rapley-methode, en pleit ervoor om je baby te laten mee-eten met jou en je gezin. Je kindje neemt daarbij zelf zijn eten en wordt niet gevoed met een lepel. Er wordt vanuit gegaan dat je baby instinctief weet welke voedingsstoffen hij moet opnemen om vervolgens te grijpen naar de juiste levensmiddelen.

Baby-led weaning: De voor- en nadelen van deze babyvoedingstrend

Veel ouders zijn fan van deze ‘papvrije’ bijvoeding en wel om deze redenen:

  • Je baby leert omgaan met voedsel in zijn puurste vorm. Je lekkerbekje leert al snel dat er diverse voedingsmiddelen bestaan. Bovendien hoef je hem later niet te laten afkicken van de ‘eenheidsworst’ die hij tot dan toe kreeg.
  • Je gezinstafel wordt een avonturenpark. Je baby beleeft een geweldige tijd. Erwten rollen over het bord, aardappelen worden geplet, stukjes fruit worden afgelikt (als ouder zul je je wellicht niet veel aantrekken van deze knoeiboel, want zou je niet alles doen voor het schattigste wezentje op aarde?).
  • Een kind dat zelfstandig eet weet beter wanneer hij genoeg heeft. Wat minder het geval is bij kindjes die een lepel in hun mond krijgen.
  • Het is goedkoper en neemt minder tijd in beslag. Je hoeft geen maaltijden te koken, te pureren, in te vriezen en te ontdooien voor je kind. En je hoeft vooral geen dure babyvoeding te kopen.

Natuurlijk heeft deze methode ook een, of beter gezegd twee, keerzijdes:

  • Zo is er de knoeiboel aan tafel. Want wanneer je kindje zelf eet, gaat dit niet zonder slag of stoot. Maar of dat bij een papje veel anders is, is een andere vraag.
  • Het tweede nadeel van baby-led weaning is dat sceptici niet zullen stoppen met commentaar geven. Je moeder zal misschien van mening zijn dat je baby pap moet eten en na zes maanden geen borstvoeding meer mag krijgen en dan is er je beste vriendin die misschien paniekerig zal toekijken hoe je kleintje de avocado gebruikt om je keukentafel mee vol te smeren. Je zult je meer dan eens moeten verantwoorden waarom je dit concept van babyvoeding gekozen hebt.

BLW: Het perfecte alternatief voor industriële babyvoeding

De traditionele babyvoedingsmethoden liggen niet in lijn met baby-led weaning. Want het idee om in enkele weken de melkmaaltijd te kunnen veranderen in een portie pap strookt niet met wat de baby zelf wil. En vergeet vooral niet dat het vaak de fabrikanten van babyvoeding zelf zijn die zulke ideeën verspreiden.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het!

Onze selectie van producten

Bij Little Big Change maken we je leven gemakkelijker. Zo maken we alle baby's en mama's blij

  • Ons assortiment luiers

    Maak kennis met onze luiers voor schone billetjes, in elke situatie.

    Bekijk onze luiers
  • Onze babyverzorging

    Maak kennis met onze baby verzorgingsproducten, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.

    Bekijk onze babyverzorging
  • Ons assortiment vrouwelijke hygiëneproducten

    Maak kennis met onze hygiëneproducten voor de mama's, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.

    Bekijk onze vrouwelijke hygiëneproducten