Jammer genoeg verzendt Little Big Change niet meer sinds 29 december 2023. U vindt meer informatie in onze FAQ.
Babytoilet

Baby’s eerste tandjes: alles wat je als ouder wil weten

Eerste tandjes baby's

Kleine kindjes worden groot. Er komt een moment dat je baby verandert van een tandeloos schatje naar een knagend monstertje. En dan bedoelen we ook echt knagen. Constant. Op alles. De baby tandjes…

Tussen de 4 en 7 maanden krijgt je kindje een eerste tandje. Heeft hij of zij rode billetjes en huilt je kleine schat vaker dan anders? Dan komen hoogstwaarschijnlijk de eerste melktandjes door. En dan is het uiteraard aan mama of papa om het leed wat te verzachten. Onthoud goed: gelukkig is het slechts een fase en bestaan er zalvende hulpmiddeltjes!

 Hoe merk je dat je kleintje baby tandjes krijgt?

Al terwijl jij nog in verwachting bent van jouw lieveling, beginnen zijn/haar eerste baby tandjes te groeien. Je ziet ze gelukkig nog niet, want de melktanden worden gevormd onder het tandvlees. De meeste baby’s hun eerste tandjes breken door rond de leeftijd van 6 maanden. Maar dat verschilt natuurlijk van baby tot baby. Het kan dus ook zijn dat je mini in zijn eerste levensjaar nog steeds geen melktanden heeft. En dat is ook perfect normaal!

Doorkomende tanden zijn voor de meeste kleintjes niet leuk. Je uk gaat door een moeilijke periode: ze huilen veel, kunnen moeilijk slapen, want het uitkomen van een tandje gaat vaak gepaard met pijn. De ongemakken en duur van de klachten kunnen erg verschillen. Aan wat merk je dat je baby zijn eerste tandjes krijgt?

Je kleintje huilt vaker dan anders en is extra prikkelbaar. Ook zijn eetlust is verminderd en hij/zij wordt vaker wakker ‘s nachts.

Overmatig kwijlen: je mini produceert nog meer speeksel dan anders. Door het overdreven kwijlen, kan hij/zij ook last krijgen van losse stoelgang of diarree.

Het tandvlees kan gevoelig, rood en gezwollen

Wanneer je kleintje op zijn speelgoed begint te zuigen, sabbelen en bijten, zijn de eerste melktandjes vast en zeker in aantocht.

Trekken aan de oortjes of wrijven over de wangen om de pijn te verzachten. De wangetjes kunnen rood zijn en warm aanvoelen.

Na het doorbreken van een tandje, verdwijnen de klachten normaal als sneeuw voor de zon. Bij een volgende tand kunnen de kwaaltjes dan weer terugkeren. Auwch!

Het verzorgen van de eerste tandjes

Meestal komen de middelste snijtandjes onderaan als eerste door, kort gevolgd door de bovenste. Rond de derde verjaardag zouden alle 20 melktandjes doorgebroken moeten zijn. Is dat niet het geval, dan kun je dit even laten checken bij de huisarts of tandarts.

En dan komt natuurlijk de taak voor de ouders: het verzorgen van die eerste tandjes. Met een goede mondhygiëne kun je niet snel genoeg starten. En dat zelfs vóór je kleine spruit effectief tandjes heeft. Als voorbereiding op de eerste melktanden, kun je het tandvlees al voorzichtig gaan ‘poetsen’ met een vochtige, zachte doek en water.

De eerste tandjes die doorkomen, zijn extra gevoelig, want het tandglazuur is nog niet erg sterk. Gebruik daarom een speciale tandpasta voor baby’s en zorg voor een zachte tandenborstel. In de eerste twee jaar volstaat het om één keer per dag te poetsen. Eenmaal je mini in het bezit is van een volledige glamsmile, steken we een tandje bij! Vanaf dan mag je zijn/haar tandjes tweemaal per dag poetsen.

Kies bij het tandenpoetsen een houding waar zowel jij als je baby je prettig bij voelt. Ook een muziekje of spiegel kan hierbij helpen. Poets voorzichtig en maak korte, horizontale heen-en-weer bewegingen. Je kan je kleintje al even laten oefenen door zelf de tandenborstel vast te houden. Zo ziet die mini het als iets leuk in plaats van een verplichting. “Mama, papa, tandenpoetsen?”

Hoe kun je de pijn verzachten?

Tandjes krijgen is voor onze allerkleinsten een vervelende pretbederver. Aangezien er nog verschillende tanden-fases zullen volgen, kun je dus maar beter goed voorbereid zijn. Waarmee kun je het leed toch wat verzachten?

  1. Bijtspeeltjes

Laat je kleintje ergens op kauwen. De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk een bijtring. Toegegeven, het klinkt niet zo aantrekkelijk, maar het helpt écht en er bestaan vandaag al heel wat leuke exemplaren die je wel in huis wil hebben. Om nog wat extra pijnverlichting te bieden, kun je ook bijtspeeltjes met een koelelement (voor in de koelkast, niet in de diepvries) kopen. Let er natuurlijk wel op dat ze geen schadelijke stoffen of chemicaliën bevatten.

  • Bijtspeeltje van natuurrubber
  • Knuffeldoek met bijtring

Frozen foodies

Vries stukjes fruit of groente zoals wortel, banaan of komkommer in zodat je baby’tje hierop kan kauwen en sabbelen. Heerlijk verfrissend en het is nog eens gezond ook!

Masseren maar

Wat voor de meeste kleintjes ook helpt, is het masseren van het tandvlees op de plek waar de tandjes doorkomen. Dit kun je doen met je vinger of met de bolle kant van een theelepel.

Als niets helpt…

Echt alles geprobeerd? Als zelfs de liefste knuffels van mama of papa niet lijken te helpen, kun je je kleintje een pijnstillende gel met lidocaïne of iets van (homeopathische) medicatie toedienen. Vraag vooraf natuurlijk wel de raad van je kinderarts of apotheek.

Weet jij zelf nog handige tips & tricks om de pijntjes te verzachten? Laat het ons dan weten in een reactie onder het artikel. En nu maar wachten op de tandenfee…

Vond je dit artikel nuttig? Deel het!

Onze selectie van producten

Bij Little Big Change maken we je leven gemakkelijker. Zo maken we alle baby's en mama's blij

  • Ons assortiment luiers

    Maak kennis met onze luiers voor schone billetjes, in elke situatie.

    Bekijk onze luiers
  • Onze babyverzorging

    Maak kennis met onze baby verzorgingsproducten, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.

    Bekijk onze babyverzorging
  • Ons assortiment vrouwelijke hygiëneproducten

    Maak kennis met onze hygiëneproducten voor de mama's, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.

    Bekijk onze vrouwelijke hygiëneproducten