Jammer genoeg verzendt Little Big Change niet meer sinds 29 december 2023. U vindt meer informatie in onze FAQ.

Baby blues: wat als de wolk niet zo roze is?

Daar is-ie eindelijk, je kleine schat. Een gezonde baby met tien perfecte vingertjes en tien prachtige teentjes. Je zou eigenlijk op een roze wolk moeten zitten, maar waarom voel je je dan niet zo? De baby blues of kraamtranen komen echter net zo vaak voor. Wat kan je zelf doen om ermee om te gaan?

Baby blues of postpartum depressie?

Om je snel even gerust te stellen, baby blues zijn volkomen normaal. Ze duiken meestal enkele dagen of weken na de geboorte van je kleine schat op. Je zwangerschapshormonen verdwijnen nu en moeten plaats maken voor andere hormonen. Door het ontstaan van deze hormonale disbalans kan je je tijdelijk verdrietig, uitgeput en licht depressief voelen. Om nog maar te zwijgen van je vertrouwde levensritme dat plots helemaal overhoopgehaald wordt. Zo’n 80% van de kersverse mama’s moet hier na de geboorte doorheen. En in het merendeel van de gevallen gaan die baby blues of kraamtranen vanzelf en snel terug over. Dus voel je je even somber of lusteloos? Dan ben je zeker niet alleen. Merk je echter dat die lusteloosheid steeds heftiger wordt en langer dan 3 weken duurt? Dan wordt het toch tijd om hulp te zoeken.

Een postpartum of postnatale depressie komt bij 10 à 20% van de mama’s voor en dit meestal binnen de 6 weken na geboorte. Vaak waren er tijdens de zwangerschap zelf al depressieve klachten. De intensiteit van de zwangerschap en het krijgen van een kindje kan zorgen voor aanhoudende gevoelens van angst, stress en neerslachtigheid. Maar ook kersverse papa’s kunnen overweldigd worden door deze nieuwe verantwoordelijkheid. De signalen herkennen en samen hulp zoeken, zijn hierbij enorm belangrijk. Zowel voor de kersverse ouders als voor het kleine wondertje.

Omgaan met de baby blues

Accepteren

In de meeste gevallen duren de baby blues maar een aantal dagen. Het is normaal dat je moeder- of vadergevoel je niet meteen overvalt. Je bent immers een leven lang geen ouder geweest en dan moet je toch even wennen aan deze nieuwe situatie. Laat de baby blues over je heen komen en accepteer het. Er is geen speciale behandeling nodig, enkel menselijke steun, geruststelling en begrip. En onthoud goed: het gaat over!

Weg met het taboe

Soms lukt het niet om blij te zijn. En soms is het ook gewoon niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Elke mama vragen hoe ze zich écht voelt na de bevalling en écht luisteren, helpt om het taboe van baby blues of een postpartum depressie te doorbreken. Laat die kraamtranen dus maar lekker stromen. Durf als kersverse ouder ook om hulp en raad te vragen en deze ook te aanvaarden. Je partner, familie, kraamhulp, collega’s of vrienden zullen je met plezier helpen.

Tijd voor jezelf

Een zwangerschap is niet niks. En dan zwijgen we nog over de fysieke en mentale rollercoaster waarmee het hele gebeuren gepaard gaat. Eerlijk is eerlijk, je kan er pas voor je kindje zijn als je er ook ‘voor jezelf’ bent. Laat je dus maar even lekker in de watten leggen en rust zoveel mogelijk uit. Stel geen te hoge eisen aan jezelf en geef toe aan je vermoeidheid als je dit nodig hebt.

Eet gezond

 Wanneer je net een kindje op de wereld hebt gebracht, moet je natuurlijk zorgen dat je terug voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg voor gezonde en gevarieerde voeding en al helemaal bij het geven van borstvoeding. Veel vrouwen met een postpartum depressie hebben een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Gezonde voeding die je energie geeft, draagt bij aan zowel het emotionele als lichamelijke herstel na de bevalling.

Huid op huid

Spendeer na de geboorte meteen veel tijd aan knuffelen en huid-op-huidcontact. Voor je kleine schat is dit de natuurlijkste overgang naar de buitenwereld, na 9 maanden veilig in de buik van de mama te zitten. De aanraking heeft een geruststellende en kalmerende werking op je baby, reguleert z’n lichaamstemperatuur en stabiliseert z’n hartslag. Maar ook voor de ouders zijn er enkel voordelen. Zo zouden stresshormonen verminderen en het risico op postpartum depressie verminderen. Bovendien ondersteunt het huid-op-huidcontact de hechting tussen ouder en kind. En ja, die zachte babybilletjes vragen natuurlijk ook om gestreeld te worden!

Kom buiten

Probeer buiten te komen of dagelijks een beetje daglicht op te nemen. Al is het maar door even op je badkamerterrasje te gaan staan of door je hoofd uit het raam te laten hangen. Zonlicht zorgt ervoor dat je je automatisch gelukkiger voelt. En hetzelfde geldt voor het blijven bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht. Als je je goed genoeg voelt, ga dan een wandelingetje maken met de kinderwagen. Door te bewegen zal je endorfine aanmaken & je bijgevolg ook weer beter voelen.

Houden de baby blues, slapeloosheid of negatieve gedachten langer aan dan zou moeten? Neem dan tijdig contact op met je huisarts. Hulp zoeken en aanvaarden, maakt al de helft uit van je behandeling.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het!

Onze selectie van producten

Bij Little Big Change maken we je leven gemakkelijker. Zo maken we alle baby's en mama's blij

  • Ons assortiment luiers

    Maak kennis met onze luiers voor schone billetjes, in elke situatie.

    Bekijk onze luiers
  • Onze babyverzorging

    Maak kennis met onze baby verzorgingsproducten, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.

    Bekijk onze babyverzorging
  • Ons assortiment vrouwelijke hygiëneproducten

    Maak kennis met onze hygiëneproducten voor de mama's, verkrijgbaar als aanvulling op je luierabonnement.

    Bekijk onze vrouwelijke hygiëneproducten