Think Pink: lang leve onze borsten!

Think Pink

Dit artikel is ook beschikbaar in: Français (Frans)

De maand oktober is ons dierbaar vanwege de belangrijke berichten die worden gedeeld over Think Pink.

We wilden van deze gelegenheid gebruik maken om enkele tips te delen om te leren hoe u zelf uw screening kunt doen.  

En ook om onze geliefde borsten te eren!

De evolutie van onze perceptie van borsten 

De relatie met onze borsten evolueert volgens onze geschiedenis en onze leeftijd. 

Of ze nu onverwachts opduiken of dat we er reikhalzend naar uitkijken als we tieners zijn, onze borsten worden al snel een onderwerp van interesse, voor onszelf en soms voor anderen. Sommigen zullen zich al heel vroeg op hun gemak voelen met hun borsten, terwijl anderen wat langer nodig hebben om aan deze noviteit op hun bovenlijf te wennen. 

Vechters, vrij van de beha of meer traditioneel, het maakt niet uit. Zolang we ons maar goed in ons lichaam voelen en er goed voor zorgen. 

Ook al is het soms een moeilijk pad, we leren van onze tienerborsten te houden en we dragen ze ons hele leven mee. Onze borsten veranderen van vorm met onze leeftijd en levensfasen, dus we kunnen er altijd trots op zijn.

Bovendien durven velen van ons, steeds gemakkelijker met de leeftijd, te laten zien dat we trots zijn op onze borsten en er zelfs een beetje mee pronken.

Op 15-jarige leeftijd konden we verlegen zijn en vol vragen zitten over onze borsten, maar nu we ouder zijn, zijn we trots op de volmaakte vrouwen die we zijn geworden, toekomstige moeders, jonge moeders, ervaren moeders, of zelfs vrouwen die helemaal niet bezig zijn met het moederschap. Dus allemaal samen, hoofd opgeheven, gaan we met volle borst(en) vooruit.

Waarvoor dienen borsten eigenlijk? 

Borstvoeding

Als plezier natuurlijk, alleen of samen. Dit is ook hun primaire functie. Ja, ja! De borstklieren die dienen om borstvoeding te geven, komen alleen in productie tijdens de zwangerschap. Terwijl het het vet is dat borsten hun aantrekkelijke vormen geeft, soms rond, genereus of fijn en delicaat.

De borsten hebben een rol van visuele verleiding, maar ook van tactiel genot. Als de borsten gestimuleerd worden ter hoogte van de tepel, dan stijgt de temperatuur, maar dat wist je misschien al 😉 Niet alleen in je borsten, maar door het hele lichaam. Deze coördinatie is toch eigenlijk ongelooflijk, als je erover nadenkt: stimulering van de borsten zorgt voor lubricatie van de vagina. De natuur is echt prachtig

Wat is Roze oktober?

Geschiedenis van Roze oktober

De Verenigde Staten waren in 1985 de eersten die het bewustzijn creëerden en erover communiceerden. In Frankrijk moeten we de groep Estee Lauder bedanken voor het geven van ruimte aan het onderwerp door in 1994 te communiceren in het tijdschrift Marie-Claire

Roze oktober is een periode die gewijd is aan bewustmaking over kankerscreening. Veilingen, hardloopwedstrijden, berichten op sociale netwerken . Er zijn enorm veel acties rondom Roze oktober. 

Waarom is screening essentieel in de strijd tegen borstkanker? En waarom vinden we dit belangrijk? 

 • Let goed op jezelf. Zelfs mannen hebben baat bij dit advies. Want ja, hun borst is vlakker, maar er zijn ook gevallen van borstkanker bij mannen. 
 • Eerder detecteren om te voorkomen en meer kans op totale genezing te hebben. 
 • Het is ook een sterke actie voor jezelf, om te laten zien dat je luistert, dat je de tijd neemt om contact met jezelf te maken en elk deel van je lichaam te identificeren. We leven in een geweldig lichaam. Laten we voor ons lichaam zorgen, want we weten dat ons leven nog vol verrassingen en vreugde zit om naar uit te kijken! 

Waarom het roze lint? 

Roze lint

Het is tevens mevrouw Evelyn H. Lauder die samen met het tijdschrift Self Magazine dit symbool creëerde. Symbool van alle partners en alle mensen die hun engagement willen onderstrepen om borstkanker te bestrijden en te voorkomen. In 20 jaar tijd zijn er meer dan 100 miljoen linten gratis verspreid over de hele wereld. Ze zijn in oktober te vinden op de displays van partners die de kernboodschappen van deze campagne onder de aandacht brengen (bepaalde gemeentehuizen, lokale autoriteiten, privébedrijven, maar ook in bijvoorbeeld bepaalde parfumerieën …) 

Kankerscreening en palpatie van de borsten: hoe doe je dat eigenlijk? 

 • Observeer eerst. Armen langs je lichaam, dan je handen op je heupen 
 • Kijk opnieuw, maar deze keer met opgeheven armen, 
 • dan, voorover leunend, 
 • en tot slot, liggend op je zij. 

Ja, ja, het is belangrijk om vanuit alle hoeken een visie te hebben om je borsten goed te leren kennen en precies te kunnen zien of ze veranderen.  

Kijk goed naar de grootte, vorm, eventuele roodheid, veranderingen in de tepel of huid, zwelling of de aanwezigheid van tepelafscheiding, met of zonder knijpen. 

 • De volgende stap is palperen. Dat wil zeggen, gebruik uw drie middelste vingers en het midden van de hand om uw borsten aan te raken. Voer drie drukken uit, zachtst tot sterk. 
 • Begin met palpatie vanaf de tepel en ga dan verder naar de buitenkant van de borst. Probeer rechte lijnen te vormen. 
 • Herhaal dit door de palpatielijn te verschuiven, zodat deze helemaal rond de borst gaat.  

Waar moet ik op letten bij het palperen van de borsten? 

Dit zijn de anomalieën waarop je moet letten en waarvoor we je aanraden om een arts te raadplegen: 

 • Een variatie in de maat en vorm van een van je borsten; 
 • Een voelbare knobbel; of het verschijnen van een bult;  
 • Intrekking van de huid (borst of tepel); 
 • Verdikking van de huid; 
 • Eczeem 
 • Een gevoel van warmte in de borst of arm 
 • Roodheid of zichtbare aderen; 
 • Afscheiding uit een tepel;
 • Elke recent verschenen anomalie. 

Hoe vaak? Idealiter elke maand, en precies een week na het begin van je menstruatie, vanaf je 20e. Zo raak je echt vertrouwd met je borsten en ben je beter in staat om te observeren als je een afwijking opmerkt en om deze natuurlijk met een arts te delen

Ik durf het niet of ben ik bang? 

Je durft niet of bent bang om niet goed te weten hoe je het moet doen? Maak een afspraak met je gynaecoloog. Bespreek het met hem of haar en leer, tussen twee afspraken met uw gynaecoloog in, deze screening zelf uit te voeren. Heb je nog geen gynaecoloog? Vraag je vriendinnen of ze die van hen aanbevelen, het is altijd fijn om een afspraak te maken met iemand die je vertrouwt

Met volle borst vooruit! Wees trots en zorg voor jezelf, lieve Little Big Change mama’s.